Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Geirangerfjord

GeirangerfjordZelfs in een land met zoveel natuurschoon steekt de Geirangerfjord er met kop en schouders bovenuit.

 

 

 

De Geirangerfjord wordt vanwege het landschap, de steile bergen en de schuimende watervallen de mooiste fjord ter wereld genoemd en is een geliefde vakantiebestemming voor zowel Noren als buitenlanders en behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO.

Geirangerfjord watervallenLigging

Het Geirangerfjord ligt in Sunnmøre, Møre og Romsdal in het zuidwesten van Noorwegen, halverwege tussen Trondheim en Bergen. De stad Geiranger ligt aan de 15 km lange fjord en is dankzij de fjord een populiare toeristische attractie. Met zo’n 700.000 bezoekers is het toerisme de belangrijkste bedrijfstak met banen en inkomen voor de 250 permanente inwoners van de stad. De Geirangerfjord wordt ernstig bedreigd door de erosie van de berg Åkerneset. Een tsunami zou Geiranger in ongeveer 10 minuten volledig weg kunnen vagen.

Klimaat

De zomers zijn zacht en de winters niet te koud. In de bergen ligt er veel sneeuw en u kunt er uitstekend skiën.

Hoe er te komen

  • Cruise schip - In 2012 hebben meer dan 300.000 cruise passagiers Geiranger bezocht . Geiranger is de derde grootste haven voor cruise schepen in Noorwegen en gedurende mei tot begin september stoppen er 150 tot 200 cruise schepen.
  • Auto - Het is ruim 5 uur rijden vanuit Bergen via E 39 en vanuit Trondheim via de E6. Vanuit Oslo duurt de reis ongeveer 7 uur.
  • Bus - Vanuit Oslo, Bergen of Trondheim en dan overstappen naar Geiranger.
  • Vliegtuig - Vliegen naar Alesund en van daar uit verder reizen.

Watervallen

De belangrijkste bezienswaardigheden van de Geirangerfjord zijn de watervallen: De Syv Søstrene, de Zeven Zusters, Friaren, De Vrijer en Brudesløret, de Bruidssluier.

  • De Zeven Zusters Watervallen liggen ongeveer 6.5 km ten westen van het dorp Geiranger en bestaan uit zeven afzonderlijke stromen die doen denken aan de lange haren van zeven jonge vrouwen. In de legende dansen de Zeven Zusters de berg af terwijl de Vrijer aan de overkant van de fjord, met hen flirt.
  • De Bruidssluier Waterval heeft zijn naam te danken aan het water dat als er zonlicht op valt doet denken aan een dunne sluier.

 

 

Geiranger Fjord Center

Het Centrum is het hele jaar open en u kunt er alles te weten komen over dit UNESCO Werelderfgoed en over de bevolking van deze streek. Meer info: www.fjordsenter.info

Geirangerfjord uitkijkpuntenWat is er te doen?

Valldal Naturoplevingar biedt u opwindende ervaringen in de ongerepte natuur van Geirangerfjord: kajakken, wildernis kampen, raften en nog veel meer. www.valldal.no

Daarnaast kunt u een rondvaart maken op de Geirangerfjord, zijn er beroemde uitkijkpunten, kunt u bergwandelingen maken, bergboerderijen bezoeken, mountain biken, vissen en skiiën.

Website Geirangerfjord

www.geirangerfjord.no

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen