Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Preikestolen

PreikestolenPreikestolen, de Preekstoel, is een gigantische rots die 604 meter boven het Lysefjord uitsteekt.

 

 

 

 

Ligging

Preikestolen ligt in Ryfylke, Rogaland in het westen van Noorwegen en Stavanger is de dichtstbijzijnde grote stad op slechts 25 km afstand. Met bijna 200.000 bezoekers in 2012 is het een van de populairste natuurlijke bezienswaardigheden in Noorwegen.

Preikestolen uitzichtRoute

Voor de 3.8 km lange wandeling naar Preikestolen vertrekt u vanaf de parkeerplaats op Preikestolen Fjellsue. Afhankelijk van hoe fit u bent, heeft u er ongeveer 1 tot 3 uur voor nodig. U begint op een hoogte van 270 meter bij Preikestolhytta, en klimt tot het plateau op 604 meter. Het is een stevige klim, omdat de weg erg steil is en heel erg op en neer gaat waardoor u voortdurend moet klimmen en dalen voordat u helemaal boven bent.

Het pad is smal en dit veroorzaakt opstoppingen en vertragingen op weg naar boven en terug. De werkzaamheden aan de weg zullen in het najaar van 2013 of begin 2014 afgerond zijn.
De beste tijd voor een bezoek aan Preikestolen is van april tot oktober. In de winter en in het voorjaar kan er sneeuw en ijs liggen en door de gladheid is de weg minder veilig. U heeft stevige wandelschoenen en waterdichte kleding nodig.

Preikestolen plateauVeiligheid

De bijna vlakke bovenkant van Preikestolen is ongeveer 25 bij 25 meter. Een reling ontbreekt om de natuurlijke aanblik van de bezienswaardigheid niet te verstoren. Ondanks de grote aantallen bezoekers elk jaar zijn er geen ongelukken gebeurd. Er zijn wel diverse pogingen gedaan tot zelfdoding door van het plateau af te springen.

 

 

Natuurverschijnsel

Preikestolen werd ongeveer 10.000 jaar geleden gevormd, toen het water van de gletsjer bevroor en het ijs spleten in de bergen veroorzaakte. Hierdoor ontstonden hoekige, vlakke rotsige blokken. Er is een diepe spleet langs het plateau waardoor op een gegeven moment Preikestolen zal loslaten. Volgens de geologen zal dit niet in de nabije toekomst gebeuren en voorlopig kunt u met een gerust hart Preikestolen op.

Omgeving

Vanaf de bovenkant van Preikestolen kijkt u uit op de groene valleien en meren van de Ryfylke streek. De Kjerag berg die 1110 meter hoog is, is ook zeer geliefd bij wandelaars. Vanwege de drukte op Preikestolen kiezen steeds meer bezoekers voor de Kjerag.

Per boot

U kunt Preikestolen het hele jaar door bekijken tijdens een rondvaart op het Lysefjord. Als er veel bewolking is zal het zicht beperkt zijn.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen