Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Fjorden

FjordenNoorwegen is wereldberoemd om zijn fjorden, gletsjers en bergen.

 

 

 

 

 

In de Engelse betekenis is een fjord een lange, smalle en diepe U-vormige inham met rotsige steile wanden en kliffen aan beide kanten. Het woord fjord is een leenwoord uit de Ijslandse taal en is een van de weinige woorden in het Engels die beginnen met de letters fj-. De term fjord wordt nu international gebruikt.


Fjorden konden zich het beste ontwikkelen in bergketens en werden gevormd tijdens de laatste IJstijd. Toen zo’n gigantische ijsmassa die alles bedekte, langzaam begon te bewegen, schuurde en kerfde het ijs diepe dalen in de omringende rotsen. Fjorden kunnen dus duizenden meters diep zijn. U zult de diepste fjorden meestal landinwaarts aantreffen, omdat daar de kracht van het ijs het sterkst was om in de rots te ‘graven’.

Enkele van de grootse koraalriffen zijn te vinden op de bodem van de fjorden in Noorwegen. Zij zijn de thuisbasis van verschillende soorten haaien en andere vissen, plankton en zeeanemonen en dit maakt de kustlijn van Noorwegen een zeer rijke visgrond. Wetenschappers moeten nog veel leren over deze diepe, koudwater riffen, maar ze weten wel dat de wezens die leven in deze koudwater diepzee houden van totale duisternis. Zij zijn ook aangepast aan een waterdruk van duizenden kilo’s per vierkante meter en heel weinig organismen kunnen overleven in deze koude, donkere habitat.

De 5 meest populaire Noorse fjorden die u niet kunt missen:

Sognefjord

Deze fjord is de meest spectaculaire van alle Noorse fjorden. Het is de tweede grootste fjord ter wereld met een lengte van 205 km en een maximale diepte van 1308 m en wanden die meer dan 1000 meter de uit het water opstijgen.

Hardangerfjord

Hardangerfjord is de tweede grootste fjord in Noorwegen met een lengte van 179 km. Het is bekend om de prachtige flora, mooie uitzichten en magische zonsondergangen, en haar oevers die bezaaid zijn met kleine stadjes en nederzettingen.

 

 

Lysefjord

De Lysefjord is niet echt indrukwekkend met een lengte van 40 km, maar de ongetemde charme, de prachtige panoramas en de adrenaline rush die het de bezoekers geeft, maakt de Lysefjord misschien wel de meest populaire fjord ter wereld. De belangrijkste attractie is de Preekstoel, ‘Preikestolen’, die een indrukwekkende 604 meter torent boven de Lysefjord. Boven op de rots heeft u een magnifiek uitzicht en de ervaring is op z’n zachts gezegd, huiveringwekkend. Een bezoek aan de Lysefjord is een absolute ‘must’.

Geirangerfjord

Gelegen in het noordwesten van Noorwegen is de 15 lange meter Geirangerfjord, een van de World Heritage Sites van UNESCO. Twee van de meest beroemde watervallen storten hun water uit in de Geirangerfjord. Luxe fjord cruises zijn heel populair, maar u kunt er ook vissen, kanovaren, raften en zomerskiën.

Trondheimfjord

De Trondheimfjord is het hele jaar ijsvrij. Het heeft een verbazingwekkend ecosystem met wel 90 vissoorten en de zijtakken zijn een beetje moeilijk toegangelijk. Maar de rust en de stilte zijn de extra inspanning absoluut waard.

Vakantie tussen de fjorden

U kunt uw hele vakantie tussen de fjorden doorbrengen en de tijd zal omvliegen terwijl u geniet van de betoverende schoonheid met alle kleuren, geluiden en bezienswaardigheden van de Noorse fjorden.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen