Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Geschiedenis Noorwegen

Geschiedenis NoorwegenOok leuk om te weten... een stukje geschiedenis van Noorwegen.

 

 

 

 

Het Koninkrijk Noorwegen

Het grondgebied van het Koninkrijk Noorwegen bestaat uit het westelijke gedeelte van het Scandinavishe schiereiland, Jan Mayen, Spitsbergen en Bouvet Eiland. Noorwegen heeft een totale oppervlakte van 385.252 km2 en een bevolking van ongeveer 5 miljoen. Noorwegen is het tweede dunstbevolkte land van Europa. De hoofdstad Oslo is een wereldstad en het economische en bestuurlijke centrum van Noorwegen.

Noorwegen heeft eeuwenlang een verbond gehad met Denemarken en later met Zweden. In 1905 werd Haakon VII de eerste koning. Noorwegen is een onafhankelijk koninkrijk met een eigen Grondwet en een democratisch gekozen regering. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Noorwegen bezet door de Duitsers en de koning en zijn gezin hebben in ballingschap geleefd in Groot-Brittanië tot de oorlog voorbij was.

Noorwegen is een vredelievende natie en lid van de VN en de NAVO. Als een overtuigde voorstander van onderhandeling als de manier om conflicten op te lossen is Noorwegen terecht het juiste land om elk jaar de Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen.

Kwaliteit van leven

In de zestiger jaren werden gigantische voorraden olie en gas ontdekt voor de Noorse kust. De economie bloeit en de Verenigde Naties heeft Noorwegen vele malen uitverkozen als het land met de beste kwaliteit van leven ter wereld.

 

 

De Vikingen

De Noorse Vikingen hebben hun plaats in de geschiedenis verdiend als zeevaarders en meedogenloze strijders die voort leven in de Noorse sagen. De naam ‘Viking’ komt van het “Olde Norse’ en werd gebruikt voor een man die zijn vaderland verliet voor het avontuur en winst in het buitenland. De Vikingen waren piraten die veroverden, plunderden en terreur zaaiden in de harten van de bewoners van de Europese kuststreken. Maar zij waren vooral zakenlui, geweldige verhalenvertellers en knappe ambachtlieden die sieraden en kunstvoorwerpen hebben gemaakt die de tijd hebben doorstaan. Zij staan bekend om hun moed in de strijd, hun koelbloedigheid in doodsgevaar en hun galgenhumor die een kenmerk is van de Noorse poëzie, legenden en sagen. Vikingen waren experts op het water en hun schepen, longships, waren smalle, lichte houten boten, ontworpen voor snelheid. Hiermee maakten zij ontdekkingsreizen en plundertochten.

Het Viking Tijdperk begon op 8 juni 793 met een aanval op een klooster voor de Engelse kust. Vikingen waren heidenen en hadden erg geen moeite mee om kloosters en kerken aan te vallen. Daar viel altijd buit te halen: goud, vee, kleding, gereedschappen en veel eten en drinken. De tactiek van de Vikingen was een verrassingsaanval en snel wegwezen met de buit. Het einde van het Viking Tijdperk kwam met hun bekering tot het Christendom. Leif Ericksson is misschien wel de bekendste van alle Middeleeuwse Vikingen. Hij wordt beschouwd als de eerste Europeaan die voet aan wal zette in Noord Amerika, bijna 500 jaar voor Columbus.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen