Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Lofoten

LofotenDe archipel Lofoten bestaat uit zeven eilanden en ligt ten noorden van de poolcirkel.

 

 

 

 

Mensen worden tot het gebied aangetrokken vanwege de rijkdom van de zee. Lofoten is al 1000 jaar het centrum van de kabeljauwvisserij. De kabeljauw trekt naar dit gebied om te paaien en de visserij profiteert hier al eeuwenlang van. Lofoten voert nog altijd grote hoeveelheden kabeljauw uit.

Vanwege de grote hoeveelheden vis zijn er hier letterlijk miljoenen zeevogels zoals zeearenden, aalscholvers en papegaaiduikers. De Barentszee is ook een belangrijk leefgebied voor zeezoogdieren.
De Lofoten eilanden worden gekenmerkt door bergen en pieken, beschutte baaien , de uitgestrekte kust met zandstranden en de vele ongerepte gebieden. Otters komen er vaak voor en er zijn elanden op de grootste eilanden.

Klimaat

De temperaturen zijn het hele jaar door onwaarschijnlijk hoog voor deze ligging. Als u de zachtstromende rivieren ziet, gaat u zich echt afvragen of u inderdaad zo vlakbij de poolcirkel zit. De vroege kolonisten moeten gedacht hebben dat zij op een poolparadijs waren gestuit. Ze noemden een van de eilanden Lofoten omdat de vorm van het eiland hen deed denken aan de poot van een lynx. Nu staat de hele archipel bekend als Lofoten en is het een district in de provincie Nordland. Lofoten heeft 24.000 inwoners.

Noorderlicht / Aurora Borealis

Een ander beroemd verschijnsel in Lofoten is het Noorderlicht met een uitbarsting van gekleurd licht in prachtige tinten rood, groen en blauw. Aurora Borealis, de lichten van het noordelijk halfrond, betekent ‘dageraad van het noorden’. In de Romeinse mythen was Aurora de godin van de dageraad. In de Middeleeuwen werd het poollicht gezien als een voorbode van oorlog of hongersnood. Dit kleurrijk verschijnsel heeft alles te maken met wat er om de elf jaar op de zon gebeurt.

Stelt u zich een plek voor waar alles bedekt is met sneeuw en u in de lucht het licht kunt zien ‘dansen’. De beste tijd voor het bewonderen van deze lichtshow is tussen de late herfst/winter tot het vroege voorjaar. Als u er bent in december of januari, dan zijn de dagen kort en de avonden lang en sfeervol. In februari en maart zijn de dagen langer en u kunt overdag meer van het landschap genieten. s’ Avonds maakt u nog goed kans om het noorderlicht te zien.

 

 

Maelstrom

Lofoten is vooral bekend om de beruchte Maelstrom. De maalstroom wordt gevormd door de combinatie van de sterke stromingen tussen de eilanden en de getijden. Deze stromingen veroorzaken krachtige draaikolken die gevaarlijk kunnen zijn voor kleinere vaartuigen. U kunt op uw gemak een boottocht maken door Moskstrømmen, een van de meest woeste en gevaarlijke draaikolken ter wereld.

Vakantie Lofoten

Er is geen andere plek in Noorwegen die u betere kansen biedt om te genieten van het Noorderlicht. Pakt u zich warm in en kom naar Lofoten voor de mooiste lichtshow op aarde. Lofoten is adembenemend mooi.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen