Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Reisinformatie Noorwegen

Reisinformatie NoorwegenGaat u op reis naar Noorwegen dan is het prettig als u op de hoogte bent van de belangrijke telefoonnummers, het tijdsverschil, de vliegtijd, de munteenheid, het voltage en andere nuttige informatie.

 

 

Belangrijke telefoonnummers in Noorwegen

In geval van nood kunt u bellen met:

  • Ambulance: 113
  • Brandweer: 110
  • Politie: 112
  • Nood op open zee: 120
  • TDD (Teksttelefoon voor doven en slechthorenden) 1412

De taal in Noorwegen

De officiële taal in Noorwegen is het Noors, dat nauw verwant is aan het Deens en het Zweeds. Engels is de belangrijkste vreemde taal, gevolgd door Duits en Frans.

De tijd en het tijdsverschil in Noorwegen

Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Noorwegen. Geen gedoe dus met het veranderen van de tijd op uw horloge en mobiele telefoon.

Nationale feestdag Noorwegen

17 mei (Noors:syttende mai of Grunnlovsdag) is de nationale feestdag van Noorwegen. De Noren herdenken dat op deze dag in 1814 in Eidsvoll overeenstemming werd bereikt over de Noorse Grondwet. In 1836 werd de dag voor het eerst officieel gevierd door het Noorse parlement, het Storting.

De dag wordt traditioneel gevierd met kinderoptochten waarbij de kinderen in nationale klederdracht lopen en met Noorse vlaggetjes zwaaien. De grootste kinderoptocht is in Oslo. Deze voert langs Slotten, waar de koninklijke familie de kinderen groet vanaf het balkon.
Bron: WikiPedia

 

De vliegtijd naar Noorwegen

De afstand tussen Amsterdam Schiphol en de luchthaven Gardermoen in Oslo is bijna 959 km. De vliegtijd is 1 uur en 42 minuten. Gardermoen is de grootste luchthaven van het land en ligt 60 km ten noorden van Oslo.

Reizen door Noorwegen

De grillige kustlijn van Noorwegen maakt het auto- en treinverkeer langzaam en reizen per vliegtuig is de meest geschikte methode om te reizen van stad naar stad. De vluchten in het zuiden van het land zijn goedkoper dan in het noorden. Er zijn geen luchtroutes tussen de steden binnen 200 km van Oslo en u zult dus gebruik moeten maken van ander vervoer.

De munteenheid in Noorwegen

De munteenheid van Noorwegen is de Noorse Krone en de code is NOK. 1 Krone is gelijk aan 0.13 Euro.

Het voltage in Noorwegen

Het voltage in Noorwegen is 220 - 240 In Noorwegen kunt u de Eurostekker gebruiken.

 

 

Paspoort en/of identiteitskaart

Om te kunnen reizen heeft een paspoort nodig dat geldig is voor het geheel van uw verblijf in Noorwegen. U heeft geen visum nodig voor Noorwegen. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden wij u aan navraag te doen bij de Noorse Ambassade of het Consulaat.

Ambassade van Noorwegen, Lange Vijverberg 11, 2513 AC Den Haag, tel: 070-3117611 Consulaat Generaal van Noorwegen: Klompenmakerstraat 3, 2984 BB Ridderkerk, tel: 0180894295/6 U wordt vriendelijk verzocht vooraf een afspraak te maken.

Het is handig om naast een paspoort ook een identiteitskaart mee te nemen. U hoeft dan niet altijd met uw paspoort rond te lopen, met alle risico's van dien. Tevens dient u zich bij iedere betaling met een pinpas of creditcard te legitimeren. Uw rijbewijs wordt niet als identificatie geaccepteerd.

Autorijden in Noorwegen

Een auto huren in Noorwegen is erg duur, maar kan van belang zijn voor een gemakkelijke toegang tot enkele van de meer landelijke gebieden. Overweeg om naar Noorwegen te rijden in uw eigen voertuig. U moet er wel rekening mee houden dat u tijdens de winter (november tot april) winterbanden nodig heeft. Er wordt rechts gereden en de regels in het verkeer zijn over het algemeen hetzelfde als in andere Europese landen. Houdt u zich vooral aan de verkeersregels, want de boetes zijn zeer hoog.

Meer reisinformatie

Kijk voor meer reisinformatie op: www.landenkompas.nl

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen