Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Spitsbergen

SpitsbergenSpitsbergen is het grootste en enige permanent bevolkte eiland van de Svalbard archipel.

 

 

 

 

Spitsbergen is 39.944 km2 groot en is het grootste eiland van Noorwegen. De hoofdstad is Longyearbyen die alle voorzieningen heeft. De bevolking bestond in januari 2013 uit 2637 mensen. Spitsbergen is een van de veiligste plekken op aarde, met vrijwel geen criminaliteit.

Klimaat Spitsbergen

Spitsbergen heeft een poolklimaat, zij het met aanzienlijk hogere temperaturen dan andere plaatsen op dezelfde breedtegraad. Svalbard bekent ‘koude kant’ en de temperaturen kunnen soms zakken tot -20.

Middernachtszon en poolnacht

De flora profiteert van de lange periode van middernachtszon, die de natuur in balans houdt met de poolnacht. Svalbard is een broedplaats voor vele zeevogels, en heeft ook ijsberen, rendieren en zeezoogdieren. Zes nationale parken beschermen het grotendeels ongerepte en kwetsbare milieu. Het Svalbard Verdrag van 1920 verplicht Noorwegen om de natuurlijke omgeving te beschermen en de Noorse authoriteiten geven geen toestemming voor off-shore olieboringen vanwege milieu bescherming.

Nederzettingen

De grootste nederzetting op Spitsbergen is de hoofdstad Longyearbyen, gevolgd door de Russiche kolenmijn in Barentsburg en andere gemeenschappen zoals een Pools onderzoekstation en de verre onderzoeksnederzetting in Ny-Ålesund. Ny-Ålesund is een permanente nederzetting die volledig draait om onderzoek. Er komen wel wat toeristen, maar de overheid houdt het aantal beperkt vanwege het negatieve effect op het wetenschappelijke werk en het milieu. In de winter wonen er 35 man en in de zomer 180. Barentsburg is de enige overgebleven Russische nederzetting. De stad heeft alle voorzieningen voor de bevolking en een hotel en souvenirwinkel voor de toeristen die dagtochten maken. Barentsburg is in Russische stijl gebouwd en heeft een standbeeld van Lenin en andere socialistische kunstwerken.

 

 

Vakantie Spitsbergen

U kunt uw reisplannen maken afhankelijk van wat u wenst te zien en mee te maken op Spitsbergen. Gedurende de poolnacht tijdens de maanden november t/m februari, is alles dichtgevroren en het hele gebied is ondergedompeld in diepe duisternis. Dit is de beste tijd om te genieten van een van de meest spectaculaire staaltjes van de natuur: de Aurora Borealis met een unieke show van licht, kleur en beweging. De maanden maart t/m mei zijn ideaal voor liefhebbers van sneeuw en wintersport. Juni en augustus zijn de warmste maanden en de beste om wilde dieren te zien en de meest geschikte tijd om te genieten van activiteiten in de buitenlucht zoals sneeuwscooter tochten, hondensleeën, gletsjergrotten bezoeken, kajakken en wandel- en boottochten. Dit is ook de periode van de Middernachtszon, wanneer de zon niet onder de horizon verdwijnt en er altijd daglicht is. De beste tijd om zeezoogdieren te zien is van juni tot begin september.
Er is zoveel te beleven op Spitsbergen.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen