Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Alesund

AlesundAlesund ligt aan de top van West-Fjord Noorwegen en is verspreid over verschillende eilanden met de Sunnmøre Bergen op de achtergrond.

 

 

De bergen rijzen recht uit de zee tot een hoogte van 1500 – 1700 meter en zijn ideaal om te skieën. Ȃlesund is een zeehaven en is bekend om zijn unieke Art Nouveau architectuur. In 1904 werd vrijwel de gehele stad door brand verwoest. De stad werd herbouwd in baksteen en Ȃlesund is de Art Nouveau stad van Noorwegen. In de 19e eeuw werd kabeljauw het belangrijkste exportproduct en Ȃlesund is de belangrijkste vissershaven in Noorwegen met de modernste vissersvloot van Europa.

Weer Alesund

Een uitgesproken zeeklimaat met milde winters en veel wind. De zomertemperaturen liggen tussen 12 ºC en 24ºC.

Winkelen Alesund

Het winkelcentrum Kremmergaarden heeft winkels, cafes, restaurants en een Vinmonopolet, waar je bier, wijn en sterke drank kunt kopen. Beroemde winkelstraten zijn Kipervika, Skansen en Aspøya. Langs de kust en in het fjordengebied vindt u leuke winkeltjes met gebreide truien, glaswerk, goud en zilver in kleine steden als Ørsta, Volda, Fosnavåg en Ulsteinvik.

Restaurants Alesund

  • Hummer en Kanari. Als u niet kunt kiezen uit het uitgebreide menu, stel dan vertrouwen in de kok die u het beste van de zee zal aanbieden. http://www.hummerkanari.no/
  • Nomaden. Met een kunstgalerie naast de deur, vindt u in dit gastvrije cafe, sandwiches, gebak, verse koffie, jazz muziek en wisselende kunstexposities. Adres Apotekergata 10, 6003 Ålesund.

 

 

Alesund bezienswaardigheden

Ȃlesund is een populaire toeristische attractie vanwege zijn pittoreske stadscentrum en de nabijheid van grote fjorden.

  • Het Ȃlesund Aquarium. Een van de grootste zoutwater aquaria in Noord-Europa, gelegen in een natuurgebied met wandelpaden, visgronden en een strand waar u heerlijk kunt zwemmen of diepzee duiken.
  • Jugenstilenteret. Dit is een nationaal Jugendstil Centrum met alles over Art Nouveau en moderne multimediale tentoonstellingen.
  • Sukkertoppen (Sugar Top). Vanaf Sukkertoppen heeft u een prachtig uitzicht van zowel stad en fjord. Het is een stevige wandeling, maar het uitzicht is onvergetelijk.
  • Het Visserij Museum. Gevestigd in een pakhuis dat aan de verwoestingen van de grote brand in 1904 ontsnapte, bevat het museum uitgebreide informatie over de ontwikkeling van de visverwerkende industrie en u kunt een laboratorium bezoeken dat levertraan maakt.

Cultuur Alesund

De Art Nouveau architectuur beheerst het aanzien van de stad. De huizen zijn geschilderd in felle kleuren met motieven van bloemen en bladeren. Vanaf het Mount Aksa View Point kunt u deze stad, omgeven door bergen en fjorden, bewonderen en u zult moeilijk kunnen geloven dat Alesund uit de as is gerezen.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen