Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Stavanger

StavangerStavanger is een stad en gemeente in Rogaland in het district Jæren.

 

 

 

 

Stavanger ligt op het Stavanger schiereiland in het zuidwesten van Noorwegen en werd gevestigd in 1125 toen de Stavanger kathedraal was afgebouwd. De stadskern van Stavanger bestaat vooral uit 18e en 19e eeuwe houten huizen die gerekend worden tot het culturele erfgoed van de stad.

Stavanger Klimaat

Stavanger heeft een mild zeeklimaat met veel wind en gemiddelde temperaturen boven het vriespunt. De zomers zijn erg aangenaam en het laagland rondom Stavanger heeft het langste groeiseizoen in Noorwegen.

Stavanger bezienswaardigheden

Lysefjord en Preikestolen

Stavanger - Preikestolen

Het Lysefjord ligt in Ryfylke in de provincie Rogaland in het Zuiden van Fjord-Noorwegen. Het is 42 km lang, bijna 500 m diep, en de naam is afgeleid van de licht gekleurde granieten rotsen langs de zijkanten. De bekendste attractie van het Lysefjord is ‘Preikestolen’ (de Preekstoel) die 604 meter boven het Lysefjord uitsteekt. Vanaf de fjeslstue (berghut) kunt u er in ongeveer 2 uur naartoe lopen en langs de route zijn er picknickplaatsen. Vergeet niet goede wandelschoenen of laarzen en warme kleding aan te trekken en neem wat te eten mee voor onderweg. U kunt ook een rondvaartboottocht maken naar de Hengjanefossen Waterval of u laten fotograferen op de Kjeragbolten, een ronde steen stevig ingeklemd in een bergspleet.

Flor og Fjære

Na een schilderachtige boottocht van 20 minuten door het fjord van Skagenkaien komt u aan in Sør-Hidle waar u kunt genieten van een bloeiende tuin met exotische planten en palmbomen, kleurrijke bloemen, vredige rust, lekker eten met een schitterend uitzicht op zee. U krijgt een rondleiding en onze chefkok zal u verwennen met de beste locale gerechten. Meer info: www.florogfjare.no

Norwegian Petroleum Museum

U kunt hier alles te weten komen over olieboringen en gaswinning, de technologische ontwikkelingen en de invloed van de olie-industrie op de Noorse economie en samenleving. Dit is een museum voor het hele gezin en jong en oud.

 

 

Winkelen Stavanger

Het grootste winkelcentrum van Stavanger is het Stavanger Storsenter, gelegen in het hart van de stad met meer dan 70 winkels waar van alles te krijgen is.

Uitgaan

  • Holmen Bar. Deze coole bar wordt op donderdag een hot salsa dansclub.
  • Newsman Nyhetscafe. Ziet eruit als een Engelse pub en verkoopt vele soorten bier.

Restaurants Stavanger

  • Bølgen & Møi Restaurant. Fantasierijke menu’s en enorme lunches. Beroemd om Sandwich met Garnalen in limoen en coriander marinade.
  • Sjøhuset Skagen. In dit voormalige 18e eeuwse pakhuis is is het goed vis eten. De oven-gebakken zalm is een echte aanrader.

Cultuur Stavanger

  • Stavanger Concert Hall. Het Stavanger Concert Hall is de thuisbasis van het Stavanger Symphonie Orkest, dat in juli elke dag gratis concerten verzorgt. www.stavanger-konserthus.no
  • MaiJazz. Elk jaar in mei wordt het Stavanger International Jazz Festival gehouden, dat internationale topartiesten aantrekt. www.maijazz.no

Olie industrie

Vanwege de off-shore olie-industrie staat Stavanger bekend als de Olie Hoofdstad van Noorwegen. Vele internationale bedrijven en onderwijsinstellingen met belangen in gas en olie, zijn gevestigd in Stavanger en de bevolking is heel internationaal met 11.3% buitenlanders. Het werkeloosheidscijfer is aanzienlijk lager dan het Noorse en Europese gemiddelde en Stavanger wordt beschouwd als een van de duurste steden in de wereld.

Haven Stavanger

De haven van Stavanger is een populaire tussenstop naar de fjorden en in de zomer ligt het vol cruiseschepen.

Luchthaven Stavanger

Sola is de internationale luchthaven van Stavanger en staat erom bekend dat de vliegtuigen altijd op tijd vertrekken.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen