Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Noorderlicht Reizen

Noorderlicht Reizen

Bent u ook nieuwsgierig hoe het Noorderlicht er in het echt uit ziet? Bekijk hier de mooiste Noorderlicht Reizen.

 

 

 

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht (poollicht) is een lichtverschijnsel in de aardatmosfeer dat bij duisternis kan worden waargenomen. Men ziet het vooral op hoge geografische breedtes en dat betekent dat het verschijnsel vooral 's winters zichtbaar is. Andere namen zijn noorderlicht (aurora borealis) en zuiderlicht (aurora australis). Als het poollicht zich voordoet zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten.

Hoe ontstaat het Noorderlicht?

Het poollicht hangt samen met uitbarstingen (plasmawolken) op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. Dit werd pas in 1957 ontdekt, tijdens het Internationaal Geofysisch Jaar.

Bron: Wikipedia

Wanneer ziet u het Noorderlicht het beste?

Het Noorderlicht heeft een grote aantrekkingskracht op mensen om dit te willen zien en meemaken. Het is een van de spectaculairste en fascinerendste natuurverschijnselen in de poolgebieden. Als het 's nachts donker genoeg is de temperaturen zijn laag dan kan er in het noorden van Noorwegen het noorderlicht waargenomen worden, mits het onbewolkt is en liefst geen volle maan. Boekt u een reis naar het Noorderlicht, houd er dan rekening mee om in de winter te gaan, en vermijd de volle maan.

Noorderlicht reis SNP met tweemaster naar Zuid Spitsbergen

Aurora borealis met de Noorderlicht, zeilreis met de Noorderlicht, groepsreis. Unieke reis met stoere tweemaster de Noorderlicht naar Zuid Spitsbergen. The Arctic gaat in een lange winterslaap en de dagen zijn kort, maar tijdens de heldere nachten bewonderen we het Noorderlicht, de Aurora borealis. Met een zodiac gaat u aan land en ziet ijsberen, walrussen, poolvossen, baardrobben, rendieren en talrijke zeevogels. Een arctische droom wordt werkelijkheid…Meer info: www.snp.nl

Noorderlicht reizen BBI-Travel

Op jacht naar het Noorderlicht. Ga mee op jacht naar Aurora Borealis, een belangrijk element van de winterse reizen. ’s Winters staat de zon laag aan de horizon en ten noorden van de poolcirkel verdwijnt deze zelfs enkele weken achter de horizon. Dit natuurlijke verschijnsel creëert prachtige tinten van licht. Het Noorderlicht is iets volledig anders! Al duizenden jaren hebben mensen in dit noordelijke deel van de wereld bewondering voor de spectaculaire verschijning, die af en toe de nachtelijke hemel oplicht. Reizend met Hurtigruten heeft u de beste mogelijkheden om de magische kleuren, van licht groen tot donker paars, te zien flikkeren aan de Arctische hemel. De term “Op jacht naar het Noorderlicht” is afkomstig van een van de kapiteins. Hij had waargenomen dat gasten buiten op dek, als het ware jaagden op het meest magische van alle natuurlijke fenomenen, het noorderlicht. “Op jacht naar het Noorderlicht” is het hoofdthema van de Hurtigruten winterreizen, de jacht en ervaring van de vele en mooie soorten licht zichtbaar tijdens de wintermaanden. Meer info: www.bbi-travel.nl

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen