Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Telemarkkanaal

TelemarkkanaalTijdens een tocht door het Telemarkkanaal kunt u terug in de tijd, naar 1882, toen het leven een rustiger tempo had en geduld nog gewoon was.

 

 

De stenen muren, de enorme sluisdeuren en het mechanisme om te openen en te sluiten zijn nog allemaal authentiek. Het Telemarkkanaal is een staaltje van liefde voor water en boten en Noorse trots.

Ligging

Het Telemarkkanaal ligt in de provincie Telemark en verbindt Skien en Dalen door een aaneenschakeling van rivieren, lange meren en sluizen. Het Telemarkkanaal vertegenwoordigde vooruitgang en voorspoed en werd de snelste verbinding tussen Oost- en West-Noorwegen en tussen het noorden en het zuiden van de provincie.

Aanleg

Meer dan honderd jaar geleden hebben vijfhonderd man vijf jaar lang moeizaam een weg gegraven door rotsen en bergen. Het Telemarkkanaal is in twee fasen gebouwd en toen het in 1882 voltooid was werd het ‘het achtste wereldwonder’ genoemd. Het kanaal is 105 km lang, heeft 18 sluizen en stijgt van 0 tot 72 meter boven zeeniveau.

Telemarkkanaal sluizen

Vanwege de grote hoogsteverschillen in het kanaal, zijn er de vele sluizen. U kunt bij de sluizen gaan kijken, altijd een leuk tijdverdrijf. Er zijn er zes die nog met de hand bediend worden: Ulefoss, Eidsfoss, Vrangfoss, Lunde, Kjeldal en Hogga.

Kanaalboten

Tussen 18 mei en 21 september worden de diensten verzorgd door 3 rondvaartboten. De M/S Victoria is de ‘koningin’ van het kanaal en vaart al vanaf 1882. Het is gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl en vanaf het voor- en achterdek kunnen de 180 passagiers genieten van het uitzicht op de prachtige meren, de architectuur van de gebouwen en het natuurschoon tijdens de tocht van de zee naar de bergen. M/S Ibsen is een passagiersschip uit 1907 en vaart tijdens het zomerseizoen. M/S Telemarken is gebouwd in 1951 en biedt plaats aan 140 passagiers.

Eigen boot

U kunt ook met uw eigen boot het Telemarkkanaal op en genieten van een rustige vakantie zonder stormachtige winden. U moet wel de tijd nemen, want rondvaartboten hebben voorrang bij de sluizen. Met een kano of een kajak betaalt u halve prijs.

 

 

Beste Tijd

Van mei tot september is de prettigste periode voor een tocht op het Telemarkkanaal.

Tijdsduur

De gehele tocht van Skien tot Dalen duurt 11 uur. Het populairste gedeelte van het kanaal is van Ulefoss tot Lunde en duurt ruim anderhalf uur. Het traject tussen Kviteseid tot Ulefoss wordt aanbevolen voor gezinnen. U kunt een dagtocht boeken waarbij u terug reist met de bus of fiets. U kunt ook een overnachting boeken in een hotel of camping langs het kanaal of kamperen in het open veld.

Meer info vindt u op www.telemarkskanalen.no

Bezienswaardigheden

Er is van alles te zien en te beleven langs het Telemarkkanaal.

  • Het geboortehuis van Hendrik Ibsen (toneelschrijver en dichter) in Skien
  • Morgedal – Ski museum
  • Het centrum van Vrådal
  • De kerken in Heddal en Eidsborg
  • Het sprookjesachtige Hotel Dalen

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen