Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Wandelen in Noorwegen

Wandelen in NoorwegenNoorwegen heeft een wandeltocht voor elke wandelaar. Een ontspannen wandeling in een natuurgebied of een stevige klim in de bergen, Noorwegen heeft het allemaal.

 

 

In Noorwegen kunt u wandelen in tal van landschappen: groene valleien en kale bergen, fjorden en gletsjers, bossen en toendra, voor beginners en ervaren wandelaars.

Den Norske Turistforening (DNT)

De Noorse Trekking Vereniging speelt een heel belangrijke rol in de organisatie van het wandelen en verblijven in het Noorse landschap. Deze organisatie beheert een uitgebreid stelsel van wandelpaden die goed in kaart zijn gebracht en aangegeven. Let op de rode T. Tijdens uw wandeltochten kunt u gebruik maken van DNT-hutten waar u kunt stoppen om even uit te rusten of om te overnachten. U moet lid zijn van DNT en een aanbetaling doen om de sleutel te krijgen van een van de vele hutten. DNT verzorgt ook wandeltochten onder begeleiding van een deskundige gids. De faciliteiten van DNT zijn seizoensgebonden. Meer info: www.turistforeningen.no

Allemansrett (Recht van Toegang)

Dit zijn de rechten en plichten van wandelaars in Noorwegen. U heeft het recht om gratis velden en landerijen te betreden, te fietsen, skiën, paard te rijden, bessen en champignons te plukken en te kamperen. U bent verplicht geen schade of overlast te veroorzaken, afval op te ruimen en verantwoordelijk om te gaan met de natuur. Als wandelaar wordt u aangeraden om hierover te lezen.  Meer info: www.environment.no

Wandelen Noorwegen - KjeragboltenBeste reistijd

Als wandelaar dient u altijd voorbereid te zijn op bewolking en regen. De beste tijd om te wandelen in Noorwegen is tussen mei en september. Als u zich goed aankleedt hoeft het weer geen probleem te zijn en mocht u toch nat worden, dan kunt u zich warmen en drogen in een van de hutten.

Foto

Voor het nemen van een dergelijke foto gaat u naar de Kjeragbolten.

Wandelgebieden Noorwegen

Oslomarka

Zelfs in een wereldstad als Oslo kunt u wandeltochten maken. Marka betekent bos en met Oslomarka worden alle recreatiegebieden rond Oslo bedoeld. Deze bosrijke en heuvelachtige gebieden met bever, lynx en ree worden vooral in het weekend bezocht door de inwoners van Oslo. Meer info: www.turistforeningen.no

 

 

Hardangervidda

Het Hardanger Plateau is het grootste natuurreservaat van Noorwegen en heeft een uitgebreid net van wandelpaden en hutten. Het ligt in Telemark, Buskerud en Hordaland en is beroemd om de grote kuddes wilde rendieren. In Hardangervidda kunt u vissen, jagen, klimmen, fietsen, paardrijden en wandelen. In de winter kunt u van hut naar hut skieën. Het kwik kan ‘s nachts dalen tot - 30ºC met hevige stormen en skiën is slechts aangeraden voor ervaren skiers. U kunt gratis het park in maar u heeft wel een vis- en jachtvergunning nodig.

De bergen rondom de stad Bergen

Bergen is de grootste stad na Oslo en wordt omgeven door 7 bergen die elk een andere wandelervaring bieden. Ulriken is de hoogste berg en is beroemd om de steile hellingen. U kunt er ook met de kabelbaan naar boven. Vanaf Fløyen heeft u een schitterend uitzicht op de stad en u wandelt voornamelijk door bosgebied. Lyderhorn is vooral populair onder liefhebbers van Noorse legenden. De berg was ooit een ontmoetingsplaats voor heksen.

Aanbevolen wandelgebieden in Noorwegen zijn

  • Kjerag
  • Dovrefjell
  • Finnskogen
  • Trollheimen
  • Rondane
  • Trysil
  • Lyngen Alpen

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen