Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Klimaat Noorwegen

Klimaat NoorwegenNoorwegen ligt op dezelfde breedtegraad als Groenland, Alaska en Siberië en daarom zou je voortdurend ijzige kou verwachten. Niets is minder waar. Door de warme golfstroom heeft Noorwegen een vrij mild klimaat.

 

 

Noorwegen wordt opgedeeld in vijf verschillende klimaatzones:

Het Noorden van Noorwegen

Noord-Noorwegen strekt zich uit boven de poolcirkel. Tijdens de zomer gaat de zon een tijdlang niet onder en tijdens een gedeelte van de winter komt de zon niet op. De lente begint meestal eind mei en de zomermaanden kunnen behoorlijk warm zijn. De herfst begint als de dagen korter worden rond medio augustus en de winters zijn erg koud. Aan de kustgebieden regent het veel en het kan er behoorlijk stormen.

Het Zuiden van Noorwegen

De zomer loopt van juni tot en met augustus en u kunt dan genieten van lange, warme dagen. De herfst laat zich voelen in september en oktober en het gaat dan steeds meer regenen en het wordt kouder in het binnenland dan aan de kustgebieden. Er valt behoorlijk veel sneeuw gedurende de wintermaanden van november tot april. De lente begint weer in april en dan zijn de dagen langer en warmer met veel wind.

Het Oosten van Noorwegen

De zomers zijn kort en duren van juni tot augustus. De dagen zijn lang en warm en het zeewater is dan warm genoeg om te zwemmen. In de herfst worden de dagen korter en het regent veel, maar u kunt de natuur bewonderen in al haar herfstpracht. De winter duurt doorgaans van november tot april en in de kuststreek kunt u stevige winden en veel regen verwachten.

Het Midden van Noorwegen

De zomers in deze regio lopen van eind juni tot begin augustus en worden gekenmerkt door lange, warme dagen en een lage luchtvochtigheid. In de herfst worden de dagen steeds korter en het wordt een stuk frisser. De winter begint in November en houdt aan tot en met april met heel veel sneeuw. De kustgebieden hebben dan meer kans op stormbuien. De lente begint in mei en de dagen worden alweer langer en warmer. Vooral in de bergen kan het weer heel snel omslaan.

 

 

Het Westen van Noorwegen

Het westen word ook Fjord Noorwegen genoemd vanwege dit opvallende natuurverschijnsel. De lente en de herfst staan bekend om de spectaculaire kleuren van de natuur. De zomer loopt van juni tot augustus en de dagen zijn meestal helder met flink veel zon. De winters duren van november tot april en het weer wordt plaatselijk bepaald. De fjorden blijven vrijwel ijsvrij vanwege de warme Golfstroom, maar de kustgebieden ervaren zware regenval. Het berggebied in het westen van Noorwegen is een populaire bestemming voor skiërs vanwege de grote hoeveelheden sneeuw.

Afhankeijk van de regio en het jaargetijde kan het weer in een mum van tijd omslaan. Goed schoeisel en warme kleding zijn een absolute ‘must’.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen