Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Temperatuur Noorwegen

Temperatuur NoorwegenVanwege zijn noordelijke ligging wordt Noorwegen vaak beschouwd als een koud en nat land. Dat is ook wel zo, maar vergeleken met Siberië, Alaska en Groenland heeft Noorwegen een aangenaam klimaat.

 

 

Grote verschillen

Het klimaat van Noorwegen vertoont grote verschillen in temperatuur en uren zonlicht van het zuidelijkste puntje tot het noordelijke uiteinde. De grootste verschillen komen voor in Noord-Noorwegen, met de middernachtszon in de zomer maanden en helemaal geen zon in de winter.

Winter (december – februari)

In de winter verandert een groot deel van Noorwegen in een sneeuwparadijs. Op het Finnmark Plateau, in Troms, het midden en het oosten van Noorwegen kan het kwik dalen tot -40ºC. De kustgebieden hebben relatief milde winters, die gepaard gaan met zware regenbuien en stormachtig weer.

Voorjaar (maart – mei)

Van mei tot half juni is het landschap spectaculair. De bomen en bloemen worden wakker na de winter en de sneeuw in de bergen begint te smelten. De bloeiende vruchtbomen langs het Hardangerfjord zijn een plaatje. Er zijn verschillende feestdagen in mei waar de Noren volop van genieten na een lange winter. Het weer in het voorjaar is heel grillig, en er zijn grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen.

Zomer (juni – augustus)

Vanaf eind juni tot begin augustus is het warm en de dagen zijn lang met veel licht. In juli en augustus kan het kwik stijgen tot 25ºC - 30ºC. Tegelijkertijd is er weinig luchtvochtigheid. De zeetemperatuur kan oplopen tot 18ºC en hoger, zodat het lekker zwemmen is. Als u de middernachtszon wilt meemaken, dan moet u boven de poolcirkel zijn, in het noordelijke deel van Noorwegen.

Najaar (september – november)

In dit jaargetijde kunt u genieten van de natuur in al haar herfstpracht. De temperatuur daalt langzaam en u kunt bessen en paddestoelen plukken. Het landoppervlak verliest meer warmte dan de zee en de kustgebieden zijn warmer dan het binnenland. Later in de herfst worden de warmste gebieden gevonden langs de kust van Rogaland en Hordaland.

 

 

Hoogste jaarlijkse temperatuur

De hoogste jaarlijkse temperatuur is te vinden in de kustgebieden van Zuid- en West-Noorwegen. De warmste temperatuur ooit gemeten in Noorwegen is 35.6ºC in Nesbyen.

Laagste jaarlijkse temperatuur

Behalve de bergstreken, is het Finnmark Plateau het hele jaar het koudste gebied. De bergstreken hebben een jaarlijkse temperatuur van -4ºC of lager.

Noorwegen heeft grote temperatuursverschillen en het weer kan veranderen van het ene moment op het andere. Denk hier aan bij het inpakken voor uw reis naar Noorwegen.

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen