Oslo

Zweden en Finland

Kijk ook eens op onze andere online reisgidsen over Scandinavië.

 

×

Waarschuwing

Laden XML bestand mislukt

Noorwegen in de winter

Noorwegen winterHet aantal uren daglicht en de temperatuur zijn belangrijke aspecten bij het plannen van een vakantie naar Noorwegen in de winter.

 

 

Uren daglicht in Noorwegen

In december en januari is het aantal uren daglicht erg beperkt, al is er een aanzienlijk verschil tussen het zuiden en het noorden van het land. In het gebied ten noorden van de poolcirkel komt de zon rond de kortste dag niet meer op. Boven de zuidelijke hemel is het dan rond het middaguur wat schemerig.

Temperaturen in Noorwegen

Door de verschillende klimaatzones in het land zijn de verschillen in gemiddelde temperatuur ronduit groot: in het binnenland kan het bitter koud zijn in januari en februari, terwijl langs de hele kust de temperaturen niet extreem laag zijn. Bijvoorbeeld in het noordelijk gelegen Tromsø is het niet kouder dan in Oslo, terwijl in Bergen nauwelijks aanhoudende vorst en blijvende sneeuw voorkomt.

Begaanbaarheid van wegen in Noorwegen

Slechts een handvol bergpassen zijn gesloten in de winter, maar doorgaande autowegen worden open gehouden. Houd er wel rekening mee dat touristische routes afgesloten kunnen zijn. Spoorlijnen worden altijd open gehouden.

Noorderlicht in Noorwegen

De winter is het enige jaargetijde waarin het Noorderlicht bewonderd kan worden. Hoe verder u naar het noorden gaat, hoe groter de kansen om dit fantastische natuurverschijnsel te zien. Om er te komen bestaan diverse goede mogelijkheden. Zie voor verzorgde reizen de pagina Noorderlicht reizen op deze website. Een alternatief is om in Bergen of Trondheim aan boord te gaan van een van de schepen van Hurtigruten en zo uiterst comfortabel de poolnacht tegemoet varen. In de winter liggen de tarieven bovendien een stuk lager dan in de zomer.

Aanbieders van reizen naar het Noorderlicht zijn

Wintersport in Noorwegen

De Noren zijn enorme liefhebbers van wintersport. Het heuvelachtige en bergachtige land biedt daartoe alle mogelijkheden. Op veel plaatsen vindt u dan ook skiliften, verzorgde pistes en langlaufloipes, meest voor gebruik door de lokale bevolking. De ook internationaal bekende wintersportplaatsen liggen in het midden van zuid Noorwegen. Gol, Geilo, Beito en het gebied rond Lillehammer beschikken over een groot aantal pistes, alle denkbare faciliteiten en bieden bijzondere activiteiten aan zoals sledehondentochten en sneeuwscootersafari´s. Zie de pagina Wintersport Noorwegen voor gedetailleerde informatie.

Aanbieders van wintersportreizen naar Noorwegen

Campings in Noorwegen

Reisgids Noorwegen

Reisgids Noorwegen